Michelle Veldman ervaarde jaren geleden voor het eerst de hitte van het vuur en werd verliefd op het materiaal ‘glas’. Ze leerde de benodigde vaardigheden en maakte van glasblazen háár ambacht. Van relatiegeschenken en vazen tot opvallende verlichting in alle denkbare vormen en kleuren.

Michelle kwam in 2013 voor het eerst in aanraking met glasblazen en glas als materiaal toen ze, tijdens haar studie Museologie, een tentoonstelling organiseerde. Ze werd erdoor betoverd en startte in 2016 zelf actief met glasblazen. Dit was een jaar nadat zij afstudeerde aan de Reinwardt Academie. Deze afdeling van de Amsterdamse Hogeschool van de kunsten focust zich op erfgoed. Met haar achtergrond als allround erfgoedspecialist werd zij floormanager bij het Nationaal Glasmuseum. Het is daar waar zij zelf met glasblazen begon en het vak leert van haar specialistische collega’s.

Creatieve uitdagingen

Wat trok haar zo aan in dit bijzondere ambacht? “Ik begon met glasblazen nadat ik tot over mijn oren verliefd werd op de ‘hot shop’. Het teamwork, de uitdagingen en creativiteit hebben en houden mijn grenzeloze aandacht en enthousiasme. En niet te vergeten de hitte, die is verslavend!”
Michelle Veldman maakt met ‘Mies’ glaswerk en glaskunst geïnspireerd op ervaringen en haar omgeving. Ze is op dit moment veel bezig met installatiekunst en het combineren van glas met andere materialen. Voor het maken van unieke en opvallende combinaties werkt ze samen met en leert ze van andere ambachtslieden en kunstenaars in de Broedmachine Beverwijk. Waar zij een atelier huurt.

Eindeloze mogelijkheden

Glas is een materiaal met bijna oneindige mogelijkheden. Voor het blazen van glas wordt het materiaal gesmolten. Dit heeft dan een temperatuur van rond de 1100 graden. Tijdens het proces dien je het glas voldoende warm te houden. De vloeibaarheid die het hierdoor krijgt, is namelijk nodig om het materiaal de gewenste vorm te geven. Er zijn vele technieken en kleuren te gebruiken bij het glasblazen. De opdrachten die Michelle Veldman uitvoert zijn dan ook divers, met alle mogelijke kleuren en in verschillende formaten.

 

Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, Reinwardt Academie - 2015

Hbo Cultureel erfgoed. Minor: Exhibition Direction. Beheer en behoud, tentoonstellingsdesign, publiek en participatie, kunstgeschiedenis, e-cultuur.

Nationaal Glasmuseum, Leerdam - 2016

Hotshop basics course: basistechnieken glasblazen en assistentie.

Thermal Ceramics - 2015

Vuurvaste materialen in ovenbouwtechnieken door John Lekkerkerk.

Theater Academie Amsterdam, Sound in the arts - 2015

Geluidstechnieken in grootschalige kunstinstallaties.

Bernard Heesen, de Oude Horn - 2016

Assistent glasblazer

Nationaal Glasmuseum - 2016/2017

Floormanager; leidinggevende functie voor dagelijkse bezigheden en organisatorische aspecten van het museum/glasblazerij.

Freelance Glasblazer

Voor diverse studio’s en galerieën, o.a. Nationaal Glasmuseum, Bosch Glas, Patrick de Keijzer, Van Tetterode.

Exposities

We make the City festival. Deelnemer expositie galerie KeK. Juni (?) 2018.

‘De Verzamelaar van veel gedachten’. Solo expositie galerie KeK te Beverwijk, 25-3 t/m 7-5-2019

Galeries

Schoonheidssalon Karin, Breestraat 101, 1941 EG Beverwijk

Publicaties

‘Het behoud van het ambacht glasblazen in Nederland’ thesis - 2015.

Toekenningen

Prins Bernard Cultuurfonds. Hugo van Win Glasfonds.

Scroll to top